[O1] Woda w aucie za kierowcą. Nietypowa sprawa.

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • konrad1233
    Classic
    • 2013
    • 3

ty to bez kitu jest czeski film, te numery z maila co wyslales to wychodzi ze to zestaw stosowany w yeti.
    0BR907554B
    i aso widzi to: (filtra na rys. niet) :shock:

[ Dodano: Czw 10 Kwi, 14 11:26 ]
    Filt jest ale etka w tym modelu sprzęgła nie uwzględnia jego wymiany, dlatego nie występuje jako część zamienna.
    Podejrzewam że jest dokładnie taki sam jak we wcześniejszej wersji (jw.)
  • TheFunkBandit!
    Classic
    • 2011
    • 5

Witam,
    Mam nietypowy problem z pojawiającą się po deszczu wodą na podłodze z tyłu, za kierowcą w Octavii I '98 1.8. (hatchback).
    Dzięki wszystkim, którzy to przeczytają.

Otóż, dziwne jest to, że woda pojawia się "znikąd" na dywaniku tylko wtedy, gdy auto jest w ruchu, to znaczy: Może stać na deszczu kilka dni i nie dzieje się nic a wystarczy, że pojeżdżę po mokrej nawierzchni i podłoga robi się wilgotna. Tylko po lewej stronie (za kierowcą).

Dziwne jest też to, że nie widać, aby woda przeciekała z którejkolwiek strony (nie ma mokrego śladu od strony drzwi czy spod kanapy...

Próbowałem już pryskać myjką ciśnieniową. Spryskałem całe nadkole, podniosłem siedzisko kanapy i patrzyłem czy przez nadkole się nie dostaje i nic. Sprawdziłem pod dywanikiem w bagażniku- sucho.
    Pryskałem po całym podwoziu (bo założyłem, że tylko z tego miejsca może się dostawać) i nic.

Wszedłem pod auto i zrobiłem kilka fotek.
    Moją uwagę przykuła od razu podejrzana uszczelka po stronie, gdzie występuje problem:

Obok, było jeszcze jedno miejsce, gdzie pod powłoką antykorozyjną była podobna uszczelka, miejsce to cały czas było mokre (całe auto zdążyło wyschnąć po pryskaniu myjką, ale w tym miejscu uszczelka pod powłoką cały czas była mokra).

I teraz pytanie:
    Czy to możliwe, że woda dostaje się przez uszczelkę, którą pokazałem na 1 fotce?
    Czy jest to małoprawdopodobne i raczej woda dostaje się inaczej do auta a tędy po prostu ścieka?

Myślicie, że miałoby sens spróbowanie wymiany tej uszczelki i dodatkowo uszczelnienie tych miejsc silikonem?

Spotkał się ktoś kiedyś z podobnym problemem?
    Coś poradzicie?
    It's Funky Rhythm, You Can't control it!

Komentarz

• Marian 2
      L&K
      • 2007
      • 1086
      • Octavia I combi (1U5)
      • AQY 2.0 MPI 115 KM

Warto sprawdzić szczelność nadkola z tyłu. Zdjąć koło, zdjąć osłonę plastykową nadkola i tam sprawdzić łączenie blach, możliwe, że gdzieś jest szpara, pęknięcie, albo brak uszczelki, i trochę silikonu lub nawet farby załatwi sprawę.

Komentarz

• KonradWroclaw
        Drive
        • 2012
        • 60
        • Octavia I (1U2)
        • AQY 2.0 MPI 115 KM

Też miałem wodę z tyłu. U mnie była podarta folia uszczelniająca pod tapicerką drzwi oraz źle założona zaślepka w zawieszeniu.

Komentarz

• b-bar01
          Elegance
          • 2007
          • 985
          • Octavia I (1U2)
          • ALH 1.9 TDI VP 90 KM

TheFunkBandit!,
          otwory z zaslepkami są mokre bo tamtędy wypływa woda ze środka, raczej mało prawdopodobne aby zaslepka puszczała wodę do srodka, chyba że zaślepki nie ma.
          napisałes że woda pojawia się na podłodze, obstawiał bym przytkane otwory odpływowe w drzwiach i nieszczelność na folii pod tapicerką. polej szybę w drzwiach obficie wodą i zobacz czy nie chlupocze w nich woda.
          *** Cicho, łatwo i przyjemnie ***

Komentarz

• mlynek876
            Classic
            • 2010
            • 15

tutaj masz to co moze cie interesowac

Komentarz

Pracuję...